Stíhaná sudkyňa bude rozhodovať v kauze Veľký Slavkov

17.02.2013 Bratislava

Bratislava 17. februára (TASR) - Prešovská sudkyňa Jana B. bude rozhodovať v kauze Veľký Slavkov aj potom, ako voči nej podal minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD) disciplinárny návrh.

Borec navrhol, aby prišla o talár a aby jej bol až do rozhodnutia disciplinárneho súdu pozastavený výkon sudcovskej funkcie. Disciplinárny súd však jeho návrhu na pozastavenie výkonu sudcu nevyhovel. Vyplýva to z rozsudkov oboch stupňov disciplinárnych súdov, ktoré zverejnil Najvyšší súd SR.

"Návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudkyne JUDr. J. B. je blanketárny, bez bližšieho odôvodnenia skutočností, pre ktoré by mal disciplinárny senát dočasne pozastaviť výkon funkcie sudcu," píše sa v rozhodnutí päťčlenného odvolacieho disciplinárneho senátu.

Borec podal disciplinárny návrh 18. decembra 2012. Sudkyňa mala chybovať v súdnom konaní, v ktorom si cyperská firma Ermanno Trade and Invest Limited uplatňuje viac ako 52 miliónov eur od Slovenského pozemkového fondu (SPF) za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove. O podanom návrhu informoval ako prvý denník Pravda.

"Ako predsedníčka senátu Krajského súdu v Prešove konala s advokátkami JUDr. A. H-R. a JUDr. I. H-Š. ako právnymi zástupcami žalobcu a zasielala im písomnosti, žiadala od nich vyjadrenia a umožnila nahliadať do súdnych spisov napriek tomu, že v spisoch nebolo založené plnomocenstvo na zastupovanie žalobcu," vysvetlila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Disciplinárny návrh ministra z podnetu SPF má spolu štyri body. "Od 14. novembra 2011 nekonala vo vzťahu ku SPF ako žalovanému, keď ho neupovedomila o vybavení jeho námietky zaujatosti, nezaložila podanie pre právneho zástupcu SPF do príslušného súdneho spisu a nakoniec porušila zásadu rovnosti účastníkov konania," dodala hovorkyňa.

Stíhaná sudkyňa si podľa hovorcu prešovského súdu Michala Drimáka nie je vedomá žiadnych pochybení. "Keďže vec nie je skončená, do uzavretia prípadu sa nebude vyjadrovať," povedal. Naposledy sa v tomto prípade pojednávalo 26. marca 2010 na Okresnom súdu v Poprade, ktorý vtedy rozhodol, že SPF má cyperskej firme zaplatiť náhradu škody viac ako 60 miliónov eur, k tomu úroky z omeškania a viac ako 2,2 milióna eur za právne zastúpenie protistrany.

Podľa prvostupňového rozsudku SPF najskôr súhlasil s prevodom pozemkov vo Veľkom Slavkove, neskôr ich podstatnú časť previedol na tretie osoby. Firme AR park tým údajne vznikla škoda v spomínanej výške. Pohľadávku neskôr previedla na cyperskú spoločnosť. Znalca, ktorý pre súd vyhotovil posudok medzitým obvinili. Podľa polície zámerne urobil nesprávny znalecký posudok, ktorý bol potom základom pre rozhodnutie súdu
 

Vyberte región